Laat uw water door ons testen!
Laat uw water door ons testen! Betaalde test is de beste garantie op een eerlijk advies.
U kunt op verschillende plaatsen uw water gratis laten testen. Waarom dan een betaalde test door ons laten uitvoeren?
Een betaalde test is een eerlijke test. Wij hoeven onze tijd en middelen niet terug te verdienen door er een verkoop aan te koppelen.
Achter vijvermeester gaat namelijk een heel adviesbureau schuil. Adviesbureau De Waal richt zich op actief biologisch waterbeheer. Met dieren en planten sturen op resultaten in het waterbeheer is de core-business. We werken voornamelijk voor overheden zoals waternet, waterschappen en gemeenten in grote projecten maar we vinden het belangrijk dat consumenten ook toegang hebben tot deze expertise. Daarom is voor hen destijds vijvermeester opgericht.
Misschien wilt u uw water door ons laten testen voor een second opinion.
Of we kunnen parameters testen die uw tuincentrum/vijvercentrum niet aanbied.
Of u heeft het water laten testen, advies gekregen en opgevolgd maar het resultaat blijft uit.
Er zijn redenen genoeg om door ons het water te laten testen tegen een eerlijke prijs.
Laat uw water door ons testen!
Heeft u geen testset of vindt u het lastig om het water van uw vijver te testen of de resultaten te interpreteren? Stuur ons dan een watermonster op.
Wij zullen vervolgens voor u het water testen. Na de test ontvangt u van ons de uitslag inclusief een uitleg wat dit voor uw vijver betekend.
Op deze manier weet u direct wat uw vijver nodig heeft.
Wij testen uw water doormiddel van diverse druppeltesten.
Zoutgehalte laten we testen door een extern bureau.
In overleg met ons kunt u ook andere parameters laten testen. Dan brengen we het monsten naar een gespecialiseerd waterlaboratorium.
Kosten hiervoor lopen erg uiteen en worden vooraf besproken.
Wat laat u testen en waarom?
BASIS
GH, KH en Ph
Dit zijn basis waarden,
GH betreft de hardheid van het water (Duitse hardheid) wat bestaat uit Calcium en Magnesium ionen. Deze stoffen zijn belangrlijk voor plant en dier.
KH betreft de carbonaathardheid (ook uitgedrukt in Duitse Hardheid graden). Dit zegt iets over de hoeveelheid CO2 die beschikbaar is voor de waterplanten maar het zegt ook iets over de stabiliteit van de zuurgraad (Bufferend vermogen van de pH)
pH is de zuurgraad, waar 6 een verzuring van het vijvermilieu aangeeft is 8 juist het omgekeerde. 8 of hoger betekend meestal een ophoping van afbraakproducten in de vorm van ammoniak.
Vissenpoep (detritis) en ander organisch afval zijn een bron van voeding omdat ze omgezet worden tot nitraat. Als de omzetting niet snel genoeg verloopt hoopt ammoniak zich op en loopt de pH op. Een lage pH kan duiden op uitputting door regenwater of door verzuring door veenbevattende vijveraarde. In water met lage pH kunnen mosselen hun schelp en waterslakken hun huisje niet goed opbouwen.
BASIS EXTRA
Plus NO3 en NO2
NO3 Nitraat is een essentiële voedingstof voor waterplanten maar ook voor algen, wieren en kroos. Een hoge trofie graad (voedingsgehalte) duid op onvoldoende opname (plantengroei) of overmatige aanvoer (bladinval, visvoer, eendenpoep etc.) Nitraat tekort kan dus zorgen voor een achterblijvende plantengroei een overmatig nitraat gehalte kan een reeks ongewenste effecten in gang zetten. Gelukkig kunnen we goed sturen op deze parameter.
NO2 Nitriet is een giftige stof voor al uw waterleven. Deze stof wordt gevormd in het omzettingsproces van ammonium naar nitraat maar als halverwege de omzetting een tekort aan zuurstof ontstaat komt het nitraat niet tot stand. Een meting van nitriet is altijd slecht en vergt altijd ommiddelijk actie. We kunnen u adviseren welke actie in uw geval en kunnen u helpen nitriet in de toekomst te voorkomen.
UITGEBREID
Plus NH4, NH3, PO4, Cu en Fe
NH4 Ammoniak is een sterk pH verhogende stof afkomstig uit biologische afbraak ofschoon het snel verdund tot ammonium (NH3) meten we bij oplopende concentraties daadwerkelijk Ammoniak. Dit is irriterend voor de huid en het slijmvlies van vissen en amfibiën. Bij detectie is ingrijpen meteen vereist. De kosten van behandelen vallen meestal erg mee maar onbehandeld kan het flinke schade aan uw waterleven tot gevolg hebben.
NH3 Ammonium is de verdunde waterige versie van het Ammoniak. Normaal kan zich dit niet ophopen omdat de bacterien nitrosomonas en nitrobacter het omzetten naar Nitraat maar bij extreme aanvoer of door gebrek aan zuurstof kan het zicht toch ophopen. Een hoge pH is een eerste indicator. In zwemvijvers is dit helemaal een risico en moet meteen ingegrepen worden omdat ook de huid van de mens erg gevoelig is voor deze stof.
PO4 Ortho-fosfaat beter bekend als fosfaat is een essentiëel nutriënt (voedingstof) voor waterplanten maar ook voor ongewenste profiteurs zoals algen, wieren en kroos. Het is dus eigenlijk wenselijk dat in het water een lage concentratie gemeten wordt maar dat de bodem wel fosfaat bevat. Zodanig vastgelegd dat het niet uitloogt naar het water. Een lage concentratie kan wel voorkomen als er toch veel algen en aanverwante voorkomen omdat de fosfaat dan is vastgelegd in het organisme zelf.
Cu Koper is een giftige stof en kan soms vrijkomen uit de koperen leiding. Vooral als een regenwaterbassin wordt gebruikt waaruit het vijverwater wordt gepompt omdat dit water wat zuurder is. Ook zit het heden te dage nog vaak in middelen tegen alg en wier. Vroeger werdt zelfs regelmatig een hand vol centen of stuivers in de vijver gegooid tegen algen en wieren. Maar het is slecht voor al het vijverleven dus kan het in die oude vijvers nog steeds tot problemen lijden. De oplossing zit hem in het wegnemen van de bron en daarna het water conditioneren.
Fe IJzer is een spoorelement dat bij gebrek tot groeistagnatie kan leiden en meestal gepaard gaat met verkleuring van het blad. In alle vijvers die niet grondwater gevoed zijn kan dit tekort vroeg of laat optreden. In vijvers die in verbinding staan met oppervlakte water of grondwater komt dit minder vaak voor. Na detectie zijn verschillende oplossingsrichtingen mogelijk.
COMPLEET
Plus zouten en Chloor
Zouten vaak afkomstig uit "waterverbeteraars" hebben een natrium en/of chloride component. De waterwaarde lijken dan te verbeteren, de GH steigt of de KH steigt of beide. Echter stijgt ook de natriumchloride (bekend als keukenzout) dit is slecht voor de ontwikkeling van wortelpunten van planten. Zo geldt dit ook voor waterplanten. Dus om waterplanten goed te laten groeien "verbeterd" men vaak het water met goede intenties maar door slecht advies en nogal agressieve marketing van de fabrikanten/verkopers raken uw planten nog verder achterop. Na testen kunnen we duiden of en hoeveel uw water verdund moet worden voor goede resultaten van de groei van de waterplanten. Immers niet de planten maken het water schoon, slechts de groei van deze planten maken het water schoon. Ze groeien het water schoon als het ware. Ook mensen in gebieden met brak water of aan de kust kunnen te maken krijgen met ophopen van zout. Immers het raakt er wel een keer in om een of andere reden (strooizout op het terras bijvoorbeeld) maar komt er nooit meer uit. Zo kan een zilte zeebries op termijn al verzilting van de vijver veroorzaken. Een goede zouttest is een duurdere parameter die we buiten ons eigen adviesbureau laten testen.
Chloor zit gelukkig niet meer in kraanwater in Nederland. In andere landen zoals België komt het nog wel voor in het leidingwater. Ook zit het in diverse schoonmaakmiddelen en desinfectiemiddelen. Heeft u het idee dat er iets van het terras of vlonder is afgespoeld? Vijvers met teveel chloor zijn dikwijls helder maar arm aan soorten.
Zowel teveel aan zout als chloor hebben een vrij drastische aanpak nodig. Met onze aanpak in stappen loodsen we u er met gemak door heen.
Wat hebben wij van u nodig?
Let op! U ontvangt na betaling van ons een verzendlabel per e-mail om uw watermonster op te sturen.
Wij hebben aan 0,5l water voldoende om de test voor u uit te voeren.
Indien u een speciale reden voor de test heeft of een voorgeschiedenis die van belang kan zijn deel dat dan met ons.
Geef in iedergeval aan wie de verzender is van het monster zodat we weten met wie de contact op kunnen nemen.
Belangrijk is dat u het water opstuurt in een schoon PET-flesje. Voor het vullen spoelt u het flesje nog één keer met het water uit de vijver.
Let op: Niet in een augurkenpot of andere pot waar zuur in heeft gezeten. Zelfs na wassen geeft dit afwijkende waarden aan.
Het is ook mogelijk om een waterverzamelkit aan te schaffen. In dit geval sturen wij u een flesje op om uw water mee te verzamelen.
In deze zelfde doos kan u uw watermonster ook weer naar ons opsturen.
Heeft u iets anders wat u wilt laten onderzoek? bijvoorbeeld zware metalen of blauwalgen etc. neem contact op we bieden graag een passende offerte aan.
Is Inheems | Nee |
---|