100 Korfmosselen - zwemvijver veilig

€ 119,95
SKU
100 Korfmosselen - zwemvijver veilig

100 korfmosselen voor een zwemvijver van 20-40 kuub

  • Deze mosselen kunnen goed gedijen in heldere schone zwemvijvers.
  • Deze mosselen hebben geen scherpe randen zelfs niet als ze open staan.
  • Deze mosselen kunnen niet kapot gaan onder het gewicht van een zwemmer in het water.

Deze mosselen trekken geen dieren aan zoals ratten of vogels omdat ze in Nederland niet door dieren worden gegeten. Met uitzondering van steur, die eet ze wel.

Ze kunnen niet alleen in stand blijven als populatie maar kunnen ook in aantallen toenemen als de beschikbare voeding het toelaat. Bijvoorbeeld als er meer wordt gezwommen en er daardoor meer stof opdwarelt van de bodem dan van te voren was bedacht.

Bij een zwemvijver met veel (meer dan 30%) ondiepe zones van 1 meter of minder zijn 100 mosselen toereikend voor 20m3

Bij een zwemvijver met weinig ondiepe zones kunnen deze 100 mosselen wel tot 40m3! helder houden.

Hierbij is geen rekening gehouden met vissen want deze worden maar zelden gehouden in zwemvijvers.

Voor siervijvers met een gedeelde functie voor het zwemmen bevelen we toch liever andere zoetwatermosselen aan. De zogenaamde vijvermosselen.

Deze soort kan zich als populatie goed handhaven in de zwemvijvers. Ze worden meestal twee of drie jaar oud maar sommige exemplaren kunnen al na een half jaar geslachtsrijp zijn. Er zijn ook in Nederland wel exemplaren van ongeveer 50mm deze zullen wel veel ouder zijn. Maar dit is meer uitzondering dan normaal.

Meestal zijn de kleine exemplaren de mannetjes en de grote de vrouwtjes mosselen. Daartussen maken ze een hermafrodiet stadium door. De voortplanting is in tegenstelling tot de grote zoetwatermosselen van Nederland niet afhankelijk van vissen. Dus ook een zwemvijver zonder vissen kan een stabiele of groeiende populatie van korfmosselen bevatten.

Deze soort mosselen zijn uitermate geschikt voor de zwemvijver.

De groei is tussen 15 en 25 graden celcius tot wel een mm per week!

 

Let op:

Het zwemwater mag op de bodem waar de dieren leven niet boven de 33 graden Celsius raken.

Zwemvijvers boven de grond kunnen sterk afkoelen in strenge winters. Het water van de dieren mag niet beneden de 2 graden Celsius komen.

De dieren zijn gevoelig voor zuurstof tekorten daarom kunnen ze beter op een schone of zanderige bodem dan in sliblagen. Ze kunnen zelf een goede plek opzoeken zolang er maar een geschikte plek is en ze er kruipend kunnen komen.

De schelpen zijn gevoeliger voor zuur dan die van najaden. pH onder de 6 is lethaal.

De voortplantingcyclus kan verstoord worden door UVC systemen

Korfmosselen zijn al meer dan 30 jaar te vinden in de Nederlandse wateren. Dat deze soort nog verdwijnt in de komende 70 jaar is onwaarschijnlijk. Daarom wordt deze soort in de toekomst aangemerkt als inheems. Toch vragen we u deze soort niet te verspreiden in kanalen en dergelijke. Het kan van invloed zijn op bestaande populaties van zoetwatermosselen.

Schrijf uw eigen review
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reviews schrijven. Log in of maak alstublieft een account aan. inloggen of maak een account aan
Copyright © 2013-heden Vijvermeester.nl